Εύρεση εργασίας

Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι όπου μπορούν να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση εργασίας. Είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, παρόλο που μερικά είναι κυρίως στα ισλανδικά. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με γραφεία πρόσληψης που συχνά αναζητούν άτομα για μεγαλύτερες εταιρείες και προσλαμβάνουν για θέσεις που διαφορετικά δεν διαφημίζονται ανοιχτά. Εκτιμάται κιόλας το να παρουσιαστείτε οι ίδιοι με το βιογραφικό σας στην δουλειά που σας ενδιαφέρει.

Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από το σωματείο στο οποίο ανήκει η εργασία που σας ενδιαφέρει, και είναι γύρω στα 2.500 ευρώ. Αντίστοιχα είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας τα έξοδα της χώρας, σε περίπτωση που θέλετε να υπολογίσετε τα οικονομικά σας. Μιας και συνήθως ο μισός μισθός, ίσως και τα 2/3, πάει στο ενοίκιο μαζί με τους λογαριασμούς του σπιτιού. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από το αν θα νοικιάσετε δωμάτιο ή στούντιο, την περιοχή που θα νοικιάσετε, κλπ. (υπάρχει αντίστοιχο άρθρο με πληροφορίες για την εύρεση σπιτιού στην ιστοσελίδα μας).

Για την αναζήτηση εργασίας σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικούς από τους παρακάτω χρήσιμους συνδέσμους:

Alfreð – ιστοσελίδα με μεγάλο αριθμό αγγελιών για δουλειά. Υπάρχει κι ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Vinnumálastofnun – ο ισλανδικός ΟΑΕΔ. Οι αγγελίες συχνά είναι μόνο για ανέργους.

Υπολογιστής μισθού - ανάλογα με το επάγγελμα και τις ώρες εργασίας.

Επίδομα ανεργίας

Οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι ηλικίας 18-70 ετών δικαιούνται να λάβουν επιδόματα ανεργίας εάν έχουν λάβει ασφαλιστική κάλυψη και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου περί ασφάλισης ανεργίας και του νόμου περί μέτρων για την αγορά εργασίας. Τα επιδόματα ανεργίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Θα χρειαστεί να πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις για να διατηρήσετε τα δικαιώματα για επιδόματα ανεργίας.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των εργαζομένων

  • Οι μισθοί πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις συλλογικές μισθολογικές συμβάσεις.

  • Οι ώρες εργασίας δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις ώρες εργασίας που επιτρέπονται από το νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις.

  • Οι διαφορετικές μορφές άδειας μετ' αποδοχών πρέπει επίσης να είναι σύμφωνες με το νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις.

  • Οι μισθοί πρέπει να καταβάλλονται κατά τη διάρκεια της άδειας ασθενείας ή τραυματισμού και ο εργαζόμενος πρέπει να λάβει εκκαθαριστικό όταν πληρώνονται οι μισθοί.

  • Οι εργοδότες υποχρεούνται να πληρώνουν φόρους για όλους τους μισθούς και πρέπει να καταβάλλουν τα κατάλληλα ποσοστά στα σχετικά συνταξιοδοτικά ταμεία και στα σωματεία των εργαζομένων.

  • Διατίθενται επιδόματα ανεργίας και άλλη οικονομική στήριξη για αποζημίωση και αποκατάσταση μετά από ασθένεια ή ατύχημα.

Μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας εδώ.

Συνταξιοδοτικά ταμεία

Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνουν σε συνταξιοδοτικό ταμείο. Σκοπός των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι να πληρώνουν στα μέλη τους σύνταξη γήρατος και να εγγυώνται σε αυτά και τις οικογένειές τους απώλεια εισοδήματος λόγω ανικανότητας προς εργασία ή θανάτου.

Το πλήρες δικαίωμα στη σύνταξη γήρατος απαιτεί συνολική διαμονή τουλάχιστον 40 ετών μεταξύ 16 και 67 ετών. Εάν η διαμονή σας στην Ισλανδία είναι μικρότερη από 40 χρόνια, το δικαίωμά σας υπολογίζεται αναλογικά με βάση την περίοδο διαμονής. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό εδώ.

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ισλανδία.

Σωματεία και υποστήριξη στο χώρο εργασίας

Ο ρόλος των σωματείων είναι πρωτίστως να διαπραγματεύονται τους μισθούς και τους όρους εργασίας για λογαριασμό των μελών τους.

Τα σωματεία εκπροσωπούν τους εργαζόμενους και εγγυώνται τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν πληρωμές μέλους στο σωματείο τους. Δεν είναι υποχρεωτικό να είστε μέλος σε σωματείο. Για να εγγραφείτε ως μέλος σε περίπτωση που το επιθυμείτε και να απολαμβάνετε τα δικαιώματά σας θα χρειαστεί να ενημερώσετε τον εργοδότη σας, ώστε να καταβάλλει και εκείνος το ποσοστό που του αντιστοιχεί για λογαριασμό σας στο σωματείο σας.

Το σωματείο στο οποίο ανήκει κάθε εργαζόμενος εξαρτάται από το είδος του επαγγέλματός του. Τα μεγαλύτερα σωματεία της χώρας είναι το Efling και το VR αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως και ενώσεις εργαζομένων, σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα πιο γνωστά: ASÍ, BSRB, BHM, κ.α.

Εδώ θα βρείτε λίστα των σωματείων και ενώσεων εργαζομένων της χώρας ανά επάγγελμα, τις συλλογικές συμβάσεις, και λοιπές πληροφορίες.

Εφορία

Η εφορία ονομάζεται Ríkisskattstjóri ή Skatturinn και για συντομία RSK. Σχεδόν τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας (σύνδεσμος στα αγγλικά).

Εδώ υπάρχουν βασικές οδηγίες για φορολογικά θέματα και για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης (σύνδεσμος στα αγγλικά).

Disclaimer: Τα παραπάνω αποτελούν γενικές πληροφορίες και δεν αντικαθιστούν καμία αρμόδια υπηρεσία. Η Κοινότητα δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση αλλαγών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γι’ αυτό σας προτείνουμε πάντα να επαληθεύσετε τις πληροφορίες μέσω των επίσημων φορέων.

Πηγή άρθρου: Multicultural Center

Previous
Previous

Εύρεση κατοικίας

Next
Next

Μετακόμιση από Ελλάδα με κατοικίδιο (σκύλο/γάτα)